MKB zet dure software aan de kant

Deskundigen weten het zeker: ook u gaat in de toekomst werken in de cloud. Want werken in de cloud heeft grote voordelen ten opzichte van het werken met op uw computer geïnstalleerde software. Maar wat is eigenlijk werken in de cloud en wat zijn de voor- en nadelen?

 • Niet werkende ICT kost drie werkdagen per jaar per werknemer
 • Werken in de cloud betrouwbaarder en goedkoper
 • Software (applicaties) en data staan op cloudserver
 • Cloudwerker kan overal bij zijn werk
 • Zelf geen invloed op oplossing problemen

Ongetwijfeld doet u een belangrijk deel van uw werk met de computer. Waarschijnlijk gebruikt u software die lokaal geïnstalleerd is op uw pc of laptop en/of op de server.

Die software heeft een aantal nadelen. Als eerste bijvoorbeeld de hoge kosten. Veel software moet u eerst eenmalig kopen. Daarnaast heeft de software regelmatig updates nodig en vaak wordt u na een bepaalde periode gedwongen (de vernieuwde versie van) de software opnieuw aan te schaffen, oftewel upgraden. Hoe groter uw bedrijf, hoe professioneler u moet omgaan met uw computersysteem. Waarschijnlijk betaalt u een ICT’er om eventuele computerproblemen in uw bedrijf op te lossen. En vanaf een bepaalde bedrijfsgrootte heeft u een ICT’er in vaste dienst of een eigen ICT-afdeling.

Drie werkdagen verlies per jaar
Niet werkende ICT kost bedrijven veel geld. In een recent onderzoek van Ernst & Young gaf 43 procent van de managers aan dat hun bedrijf niet kan functioneren zonder ICT. Nog eens 43 procent zei in grote mate afhankelijk te zijn van ICT. Toch gaat er veel tijd en geld verloren door niet werkende ICT-voorzieningen. Jaarlijks kan de gemiddelde werknemer 24 werkuren (drie werkdagen) niet of nauwelijks werken door computermalheur.

Opmerkelijk is dat de managers de ICT-omgeving thuis een hoger rapportcijfer gaven dan die op het werk. Volgens deskundigen kan dit verklaard worden uit het feit dat laptops, tablets en goede internetverbindingen het makkelijker maken om thuis een goed werkende ICT-omgeving te creëren.

Wat is werken in de cloud?
Mede door de aandacht voor Het Nieuwe Werken, komt er steeds meer aandacht voor het werken in de cloud. ‘In de cloud’ betekent: op het internet. Een cloudserver is een server met software, die op internet is aangesloten. Die server heeft alle applicaties (software) die nodig zijn om bepaalde taken te verrichten. Wie in de cloud werkt, logt in op zo’n server en bewaart daar de documenten waaraan hij heeft gewerkt. Gewoonlijk gaat het – onzichtbaar – om meerdere servers, waarop zowel de applicaties als de documenten worden bewaard. Inclusief kopieën daarvan, zodat er nooit gegevens verloren gaan als een enkele server in de cloud defect is.

Een bekende vorm van werken in de cloud is webmail, zoals Gmail en Hotmail. Of u deze diensten nu gebruikt met uw e-mailprogramma, met uw browser of met uw mobiele telefoon, u kunt altijd bij uw mail.

Voor- en nadelen van werken in de cloud

Voordelen

 • Overal kunnen werken
  Op de zaak? Thuis? Bij een klant? Overal waar een computer (of zelfs een smartphone) met een internetverbinding is, kunt u aan het werk.
 • Geen gesleep met data
  U slaat uw werk online op. Gesleep met usb-sticks (die ook wel eens zoekraken) en andere informatiedragers is verleden tijd.
 • Makkelijk gegevens delen
  U kunt uw gegevens makkelijk delen met iemand anders. Voorbeeld: u doet uw boekhouding in de cloud en geeft uw accountant daar ook toegang toe.
 • Besparing op harde schijven en servers
  U slaat uw gegevens online op. Harde schijven en servers kunnen de deur uit.
 • Besparing op ICT-personeel
  De aanbieder van de clouddienst zorgt ervoor dat de dienst altijd werkt. ICT-personeel kan zich focussen op andere zaken in plaats van het blussen van ICT-brandjes.
 • Veiligheid
  Geeft uw computer de geest? Vliegt uw bedrijfspand in brand? Uw gegevens staan veilig in de cloud.
 • Minder verlies van werkuren
  De programma’s in de cloud hebben minder storingen, waardoor u minder werkuren verliest.

Nadelen en risico’s

 • Afhankelijk van internet
  Als de internetverbinding niet werkt, kunt u niet altijd bij uw gegevens.
 • Geen invloed op problemen
  Als er problemen zijn met de werking, heeft u daar zelf geen invloed op. U zult moeten wachten totdat de aanbieder van de dienst de problemen oplost.
 • Veiligheid
  De aanbieder van de clouddiensten moet ervoor zorgen dat de gegevens en software extra zijn beveiligd. Op een cloudserver vallen immers interessante gegevens te stelen en dus zullen computercriminelen proberen om in te breken. Bij de keuze voor de aanbieder van clouddiensten is veiligheid daarom van zeer groot belang; u wilt uw gegevens tenslotte alleen plaatsen bij een aanbieder die u kunt vertrouwen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: